dimecres, 26 de març del 2014

Tema 7: Eines de la Web 2.0: Blogs i Wikis

En aquesta entrada anem a parlar sobre els Blogs i les Wikis. Per aquesta raó, abans de començar, faré una petita introducció dient que són aquests dos aspectes. 


Aquesta imatge s'ha tret de http://wikiborja.wikispaces.com/file/view/blogs&wikis1.jpeg/175794019/blogs&wikis1.jpeg




Els Blogs segons la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola són els llocs web que inclouen, a manera de diari personal del seu autor o autors, continguts del seu interés, actualitzant-los amb freqüència i sovint comentats pels lectors. 




Aquesta imatge s'ha tret de http://blog-de-traduccion.trustedtranslations.com/wp-content/uploads/2010/11/rae.jpg


Els Wikis són un sistema de treball informàtic utilitzat en els llocs web que permeten als seus usuaris modificar o crear el seu contingut de manera ràpida i senzilla. A més, és un préstec de l'anglès, i d'una llengua parlada en Hawai on wiki significa fàcil. 


Aquesta imatge s'ha tret de https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR83MUtrJB3vNvIxFBH6YyH7ZQtsPvRre_-ctPMzmcsZHJ3jI60




Ara que ja estan definides els dos termes que anem a utilitzar durant tot aquest post, passem al primer punt de la nostra explicació que són les característiques d'un blog. 

1. Espai web on el seu autor o autors escriuen cronològicament els posts. 

2. Els lectors poden deixar els seus comentaris. Aquestos comentaris són com les opinions personals dels lectors sobre l'entrada o el post que ha escrit el propietari o la propietària del blog. 

3. Fàcils de crear i s'editen on-line. Aquesta ferramenta TIC és molt senzilla de crear, perquè hi ha plantilles predeterminades que es poden utilitzar, a més, d'haver altres eines per a la inserció de fotografies o videos, sons, o enllaços. 

4. Els articles es poden organitzar per categories i etiquetes. 

5. Existeixen servidors gratuïts: Blogger i Wordpress. 


Aquesta imatge s'ha tret de http://www.10puntos.com/wp-content/uploads/2012/05/Blogs.jpg

6. Alguns servidors permeten als autors saber quan se'ls cita en altre blog, mitjançant un àvis anomenat trackback o pingball. 

7. Ofereixen sindicació o subscripció de continguts, i així els subscriptors poden rebre informació sobre les actualitzacions disponibles.  

8. Solen incloure un cercador intern, un llistat d'altres blogs amb temàtica relacionada amb la nostra, i altres funcionalitats com Gadgets o Widgets. De fet, utilitzant aquestes funcionalitats poden incloure dins del nostre blog altres aplicacions, ja que per a aquesta funció serveixen aquestes ferramentes. 


Aquesta imatge s'ha tret de http://navedeletrascancun.files.wordpress.com/2013/10/caracteristicas-de-un-blog.jpg



El segon punt que anem a tractar són els tipus de blogs que existeixen. Per a veure més clarament aquest apartat, he realitzat una taula on s'explica cada tipus de blog dient les seues característiques. 

Foto original




Després d'haver tractat tant les característiques com els tipus de Blogs, anem a parlar de les característiques que té una Wiki. A més, mitjançant aquesta exposició de característiques dels dos termes, es poden trobar més diferències o semblances entre els dos. Per tant, les característiques d'una Wiki són: 

1. És un espai web amb una estructura hipertextual de les pàgines referenciades en un menú lateral. 

2. Diversos autors elaboren els continguts de la wiki de manera asíncrona. Això és perquè la wiki no accepta les modificacions sincròniques, per això, primer ha de modificar la informació un autor i després, sobre aquesta modificació, altre autor modificarà el text. 

3. Solen mantenir un arxiu històric de les versions anteriors, a més, de facilitar la realització de còpies de seguretat del material. 

4. Espais on-line fàcils de crear, solen incloure un cercador intern i faciliten la sindicació de continguts. 


Aquesta imatge s'ha tret de http://aplicacionesinformaticaseducativa.wikispaces.com/file/view/Imagen5.png/326929128/Imagen5.png




En el quart punt, nomenem tants exemples de Blogs com de Wikis. Aquests exemples estan diferenciats si són models de Wikis o de Blogs, i són: 

1. MODELS DE WIKI

Aquesta imatge s'ha tret de http://aulablog21.wikispaces.com/file/view/Aulawiki21.jpg/30149303/Aulawiki21.jpg



2. MODELS DE BLOGS

Aquesta imatge s'ha tret de http://www.cepazahar.org/recursos/pluginfile.php/2074/mod_page/content/1/blog-blog.jpg




Per últim, estan els usos didàctics d'aquestes dues ferramentes (Blogs i Wikis). Aquests usos són: 

1. Utilitzar com a portafoli digital. Per tant, es poden elaborar aquí alguns dels treballs manats pel docent. 

2. Fer brainstorming sobre un tema determinat. 

3. Coordinació del periòdic escolar o de qualsevol altra activitat. Mitjançant aquesta coordinació, aquesta ferramenta no serà tractada exclusivament en la matèria directament relacionada amb la informàtica. 

4. Lloc on el docent emmagatzema materials i informació d'interès per al seu treball. 

5. Enllaç al bloc tauler d'anuncis del professorat. 

6. Blog personal del docent orientat a servir d'ajuda als seus companys de professió. 

Aquesta imatge s'ha tret de https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQSB4NdTCkAKqB7j9cvBQxxZjquFji-atOr_r6vKdUErILlELcG






-APORTACIONS PERSONALS-

Dins de les aportacions personals, hem de destacar el següent enllaç que parla sobre els usos educatius de les wikis

Aquesta imatge s'ha tret de http://sobrewikis.pbworks.com/f/Wikis-why.jpg



Aquesta imatge s'ha tret de https://informaticaellacuria.wikispaces.com/file/view/wiki.gif/75185643/wiki.gif

Entre aquests usos, destaquen: 

1. Promoure la comunicació entre els estudiants d'una mateixa classe. Mitjançant la wiki, els estudiants no han d'estar en un mateix lloc físic per intercanviar idees ni per a treballar en equip. 

2. Desenvolupar habilitats de col·laboració. Quan els estudiants fan una wiki aprenen com publicar el seu contingut i les habilitats de col·laboració. A més, desenvoluparan les competències d'aprendre a aprendre i social i ciutadana, ja que aprenen com utilitzar-la i arriben a acords amb els seus companys respecte a la informació que van a publicar en la wiki. 

3. Elaborar texts. Una wiki és l'espai perfecte per mostrar els progressos durant el procés d'aprenentatge de l'escriptura individual. A més, l'historial de canvis permet a una versió anterior. 

4. Recopilar informació. Els estudiants poden utilitzar la Wiki com si fóra un arxivador on ordenar els diversos materials que trobem en les cerques d'informació que realitzen per a resoldre els problemes. A més, en les Wikis poden realitzar els esborranys de l'anàlisi d'informació, i així, extraure la informació rellevant i important per a la investigació que realitzen. 

Aquesta imatge s'ha tret de http://estaticos02.elmundo.es/elmundo/imagenes/2011/08/17/andalucia/1312958848_3.jpg


5. Re-elaborar llibres de text. Les wikis possibiliten que els alumnes rescriguen el llibre de text al fer una entrada de cada tema, donant-li la seua opinió personal o ficant alguna aportació personal al tema (com faig en aquest blog). A més, mitjançant aquesta activitat, el docent pot corrobar que l'alumne entenc la matèria i el tema que tracten. 

6. Enriquir treballs en grup. Els estudiants poden enriquir els seus treballs escolars afegint elements multimèdia. 

7. Presentar treballs. Les Wikis faciliten als alumnes la publicació dels seus treballs per la seua facilitat per a crear-se i publicar en elles. 

8. Revisar i corregir treballs. Els estudiants poden compartir els seus treballs amb el docent i així, aquest els revisa d'una manera senzilla utilitzant una ferramenta molt fàcil d'utilitzar. 

Aquesta imatge s'ha tret de https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGtvLHRUHXZ4AkJen2K6n_lV9CUsvXrUAsEJRoqwm6R96Za5YrhuhWV12D8h1Lom94WJ8Dh8PG6ECuoNJkqzgS4d_n03s4Dg2QbGrwel-CvSBW_4JaXMXDX_fQeBkCXu4h95Ee7Qv3r-GW/s1600/profe_ordenador.gif


9. Crear continguts. Tant els docents com els alumnes poden crear continguts sobre els temes que tracten en l'escola, sense haver d'instal·lar aplicacions a l'ordinador i no fan falta coneixements informàtics. A més, aquest ús possibilita la coordinació entre diferents docents d'una mateixa àrea, ja que poden crear els materials conjuntament. 

10. Crear glossaris. Els estudiants poden crear en la Wiki un glossari de termes i de paraules claus d'una assignatura. 

11. Elaborar Butlletins Escolars. Una wiki es pot convertir en el mitjà on poden estar informats els pares sobre les activitats realitzades en el centre. Aleshores, en comptes de tindre un periòdic escolar tradicional, el centre tindria una wiki on tots els pares i mares tindrien accés, i així, estarien informats sobre tots els aspectes socials i administratius del centre. 

12. Portar a terme Projectes Col·laboratius. Les wikis són les ferramentes perfectes per a unir als grups d'estudiants que no es troben en el mateix lloc físic per a què puguen realitzar projectes entre tots. 

Aquesta imatge s'ha tret de http://u.jimdo.com/www10/o/s14c12374b58e6a4c/img/ief70a16cfac2d7b5/1279371221/std/esquema-de-fco-manuel-s%C3%A1nchez.jpg


El següent punt que destaca dins de les aportacions personals és una proposta d'activitat. En la següent activitat tractarem tant els blogs com les wikis, i està orientada als alumnes del tercer cicle d'Educació Primària (5è o 6è curs). L'activitat està planificada per a aquest cicle, perquè els alumnes ja han desenvolupat la intel·ligència per a entendre com utilitzar aquestes dues ferramentes TIC i per a realitzar una comparació entre elles tenint en compte tant els seus avantatges com les seues limitacions. 

Aquesta imatge s'ha tret de https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS_0F58K0EIc1cL8AcDs1S4oC82oMmpsJJvbbs6aX9HXq3ZIkDf

El docent presentarà als alumnes el següent video que és un vídeo explicatiu sobre els blogs i les wikis, i algunes diferències presents entre ells. Després, el docent els preguntarà sobre com poden utilitzar-los dins de la classe, aleshores, farà una brainstorming on cada alumne pot aportar les seues idees sense tindre la por de què estiga mal aquesta. 


Ferramentes per al treball Col·laboratiu i l'emmagatzematge: diferències entre Blogs i Wikis

Aquesta imatge s'ha tret de http://www.elpais.com/recorte/20100302elpepisoc_1/LCO340/Ies/grupo_ninos_durante_clase.jpg

Després, el docent farà dos grups dins de la classe. Un dels grups treballarà amb un blog i l'altre amb la wiki del centre. També, un aspecte a destacar és que com el blog i la wiki són dues ferramentes col·laboratives, són construïdes per l'ajuda de tots, i això permet que més d'un alumne puga treballar introduint-li modificacions de manera asíncrona. 
Quan ja haja passat un temps determinat, els alumnes canviaran de ferramenta, i els que abans estaven amb el blog ara estaran amb la wiki i viceversa. 
En les dues ferramentes, els alumnes hauran de treballar sobre un tema determinat, ja que mitjançant aquest treball, l'alumnat coneixerà les característiques que té cada un i com utilitzar aquestes eines dins de la classe per a maximitzar les seues avantatges. 

Aquesta imatge s'ha tret de http://fapar.org/blogfapar/wp-content/uploads/2009/07/image_thumb11.png

Quan els alumnes ja hagen conegut les dues eines, faran una comparació utilitzant el blog de la classe per a publicar les seues impressions sobre aquestes dues eines i sobre quina els pareix més útil dins de la dinàmica de la classe. 


Mitjançant aquesta activitat, els alumnes desenvoluparan les següents competències bàsiques:

Aquesta imatge s'ha tret de http://elorientador.es/img/COMPETENCIASportadap.jpg


- La competència d'aprendre a aprendre. Aquesta competència la desenvolupen quan utilitzen les dues eines, sense tindre cap coneixement específic sobre informàtica. Aleshores, com no tenen eixe coneixement específic, van aprenent sobre elles a mesura que les utilitzen. 

- La competència lingüística és una de les competències que abans es tracta i es desenvolupa, perquè l'alumnat la treballa en el moment de veure el vídeo i d'entendre el missatge que transmet. També, quan treballa en el Blog i en la Wiki, i ha d'entendre les opcions que hi ha en cadascuna d'elles per a realitzar el treball de manera adequada, i per últim, quan entèn l'enunciat de l'activitat que li ha proposat el professor. 

- La competència de tractament de la informació i competència digital. Aquesta competència es desenvolupa en els moments de contacte amb aquestes eines, perquè els alumnes aprenen com treballar amb elles. A més, quan cerquen informació sobre les seues característiques al treballar-les, també, la desenvolupa, ja que l'alumnat analitza la informació que rep per a validar la seua importància dins del treball. 

Aquesta imatge s'ha tret de http://estaticos02.elmundo.es/elmundo/imagenes/2011/08/17/andalucia/1312958848_3.jpg


- La competència matemàtica serà una competència desenvolupada si tracten algun aspecte matemàtic durant el desenvolupament de l'activitat. 

- La competència social i ciutadana és una de les competències més treballades, ja que aquesta activitat es realitza en grup on mitjançant aquesta dinàmica, els alumnes desenvolupen els valors morals relacionats amb la interacció amb altres persones. A més, aquests valors són imprescindibles per a una bona relació amb la societat, i l'alumnat els desenvolupa en els moments en què s'han de posar d'acord amb els seus companys sobre l'ordre i la rellevància de la informació que va a formar el treball. 


Aquesta imatge s'ha tret de https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSLV7vw7sFPqTGq_aSFo0APGJjB5mxCGCuHIYbndeRyc6ZkLgAa

Altre aspecte important dins del plantejament de l'activitat és el paper del docent i del discent. El docent tindrà un paper de guia-orientador guiant tots els aprenentatges dels alumnes. Cal destacar que el docent no li presentarà els ensenyaments que ha d'aprendre, sinó que li donarà les indicacions necessàries per a què l'alumne construeisca el seu propi aprenentatge amb la seua ajuda, si fóra necessari. Per tant, el paper de l'alumne serà un paper actiu basat en la construcció dels seus propis coneixements. Mitjançant d'aquesta situació, l'alumne construeix aprenentatges significatius que són més duradors dins de la seua ment que els que el docent presenta per aprendre de memòria. 

Aquesta imatge s'ha tret de http://1.bp.blogspot.com/-iPLO7lddQBc/TbmJBoTjUhI/AAAAAAAABjk/WYwm0-SwQvo/s1600/Port%25C3%25A1tiles%2B5%25C2%25BA%2BPrimaria.jpg


Derivat dels dos punts anteriors està l'últim punt que determina com plantegem la classe, la metodologia que utilitzarem serà una de plantejament actual, en comptes d'una de plantejament tradicional. Aquesta metodologia es caracteritza per potenciar un paper actiu de l'alumne i un més passiu del mestre. A més, en aquesta metodologia tenen cabuda nous plantejaments d'aprenentatge que es basen en aquesta premissa del canvi de la importància dels papers respecte als plantejaments tradicionals. 

Aquesta imatge s'ha tret de http://fapar.org/blogfapar/wp-content/uploads/2009/07/image_thumb11.png

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada