dimecres, 7 de maig del 2014

Tema 12: Aplicacions educatives del programari lliure

En aquesta entrada, parlarem sobre el programari lliure, especificant en diversos aspectes per a poder oferir una descripció completa sobre els aspectes que el constitueixen. 


Aquesta imatge s'ha tret de http://luiscastellanos.files.wordpress.com/2008/04/software-libre.jpg


El primer punt a tractar, és Linux  el qual és l'exemple més famós de programari lliure, i el podem descriure com: 


Aquesta imatge s'ha tret de https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTj6jqCZOMoyXZbssg-ADvzrmPyt2GOEyIIv71udGZEaPfpCyLF


Linux és un sistema operatiu, compatible Unix. Dues característiques molt peculiars ho diferencien de la resta de sistemes que podem trobar en el mercat: 

  • La primera és que és lliure, això significa que no hem de pagar llicència a cap casa desenvolupadora de programari per al seu ús. 
  • La segona, és que el sistema va acompanyat del codi font. 
El sistema ho formen el nucli del sistema (Kernel) més un gran nombre de programes o biblioteques que fan possible la seua utilització. Molts d'aquestos han estat possibles gràcies al projecte GNU, per això mateix, molts criden a Linux, GNU/Linux. 


Per altra banda, el segon aspecte del qual parlarem és el programari lliure el qual es basa en les següents característiques: 


Aquesta imatge s'ha tret de https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRjM8wL3C2fNl4c3l6aXWmC-8wMaEuEji9SIfdckEy18sVlSuIu


-Llibertat d'usar el programa amb qualsevol propòsit
-Llibertat d'estudiar com funciona el programa i adaptar-lo a les teues necessitats
-Llibertat de distribuir còpies
-Llibertat de millorar el programa i fer públiques les millores amb la finalitat de què tota la comunitat es beneficie. 


El tercer punt a tractar són els avantatges i els desavantatges

Foto original

Foto original 


L'últim punt és sobre les distribucions de Linux en Espanya, incidint en Lliurex que és la distribució en la Generalitat Valenciana. 

Aleshores, Lliurex X és una distribució GNU/Linux, que està basat completament en Programari Lliure i és gratuït, a més, és un projecte de la Generalitat que té com a objectiu la introducció de les TIC  en el sistema educatiu. 

Després, trobem altres aspectes importants dins de LliureX. 


Foto original

Foto original

Foto original

Foto original 




Foto original 





-APORTACIONS PERSONALS-

Dins de les aportacions personals, hem de destacar un enllaç el qual ens porta a una publicació que s'ha fet sobre els cinc grans èxits del programari lliure amb la seua repercussió en la societat. 


En aquest post, tracta la repercussió que ha tingut el programari lliure en la nostra societat, tractant-lo des dels exemples dels programes que es basen en eixa filosofia de funcionament. Alguns exemples són: 
  • GNU i Linux: és un sistema operatiu, que normalment es coneix com Linux.
                                 
Aquesta imatge s'ha tret de http://www.contrainfo.com/wp-content/uploads/2012/09/linux_libre_software.jpg

  • Mozilla Firefox: és una multiplataforma que permet tindre més usuaris i més programadors voluntaris. 
                                                   
Aquesta imatge s'ha tret de data:image/jpeg;base64,/9j/4AAQSkZJRgABAQAAAQABAAD/2wCEAAkGBxISEhQUEhQUFBUVFBYUFxgWFBQVFhUYFRUXGBgXFRUYHCggGBwlGxYUITEhJikrLi4uFx8zODMsNygtLisBCgoKD

  • Apache: és un servidor web que s'encarrega de proveir-nos les pàgines web. 

Aquesta imatge s'ha tret de http://img.genbetadev.com/2012/02/650_1000_apache-server.jpeg


  • FreeBSD: permet modificar el software com vulgues i que cap persona puga accedir a les teues modificacions. 
                                   
Aquesta imatge s'ha tret de https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRUtC7pDqk7JRwIUTm6ewEBFDlYroUc3MW76TGWV-YCqTbv_nYkF24MGEF4

  • Creative Commons, com una alternativa al copyright
                          
Aquesta imatge s'ha tret de data:image/jpeg;base64,/9j/4AAQSkZJRgABAQAAAQABAAD/2wCEAAkGBxITEhQUEhQUFRQXFxoXFxYYGBsVGhceFxoWGBYZHBYYHCghGB8lGx4VIjEhJisrLi4uFx8zODQsOigtLisBCgoKBQU

Per altra banda, també, trobem aquest vídeo de YouTube que parla sobre el programari lliure. En aquest vídeo, ens expliquem què és un programari lliure i les seues característiques. En certa mesura, és un resum de la teoria del programari lliure explicada d'una altra manera, més didàctica i amena. A més, pot servir d'aclariment si alguna part de l'explicació no ha quedat del tot clara. 




Per últim, he trobat una presentació de Slideshare la qual descriu tant el programari lliure com les aplicacions educatives que pot tindre, i eixe és un aspecte molt important, ja que es pot utilitzar aquest programari per a realitzar activitats amb els nostres alumnes en el món virtual sense haver de pagar una llicència per a fer ús de programes de pagament. A més, assenyala els punts més importants que cal reforçar si volem utilitzar el programari lliure a classe: 

-Capacitar als docents 
                                         
Aquesta imatge s'ha tret de data:image/jpeg;base64,/9j/4AAQSkZJRgABAQAAAQABAAD/2wCEAAkGBxETEhUSEhQWFhUXFiAbGBgXGCIgIRseHBsfIB8gHx8gHigiHyAlHBwbIjEiJiwsLjIuHSAzODMsNygtLisBCgoKDg0OGxA


-Promoure treballs pràctics mitjançant els quals, els nostres alumnes aprenguen a utilitzar aquestes eines per a afavorir la competència bàsica d'aprendre a aprendre i la seua autonomia i iniciativa personal. 

Aquesta imatge s'ha tret de http://cdn.20minutos.es/img/2011/02/01/1203198.jpg



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada