dilluns, 5 de maig del 2014

Pràctica 8: Google Sites i/o Webquest

En aquesta entrada, anem a explicar com podem crear una webquest. La webquest és una ferramenta de les web 2.0 que consisteix en una ferramenta que forma part d'un procés d'aprenentatge guiat, amb recursos procedents en la seua majoria d'Internet. Aquesta eina promou la utilització d'habilitats cognitives superiors, el treball cooperatiu, l'autonomia dels estudiants e inclou una avaluació autèntica. L'antecedent d'aquestes activitats el constitueix l'ús de reptes en el desenvolupament d'ambient d'aprenentatge basats en tecnologies de la informació i la comunicació. 

Ara, vaig  a explicar pas a pas com s'ha de crear una webquest. 

El primer pas, és cercar en Google Google sites. Cliquem sobre la primera opció, i ens sortirà de crear una nova webquest i per això hem de ficar el conte de gmail i una contrasenya. Després, per a crear la plantilla, cal seguir els següents passos: 


Foto original 


-Primer: Escollim la plantilla en blanc perquè és la més senzilla d'utilitzar i despés es pot canviar el format. Així, canviarem la imatge de la nostra webquest si voldríem. 

-Segon: Decidim el nom que volem que tinga. Aquest nom es pot canviar, ja que el nom representa al tema de la webquest. 

-Tercer: Escollim la ubicació de la webquest. Aquest apartat es refereix al nom que identifica la webquest i pot tractar-se dels noms o dels cognoms de la persona o de les persones que poden editar en la webquest. 


Després d'omplir totes aquestes dades, ens sortirà la pàgina principal. 

En aquesta pàgina, hi ha diversos aspectes importants que cal entendre el seu significat. 


Foto original 

-El llapis significa Editar pàgina, i si cliques a ell i apareix una pestanya nova on podem canviar tant el text com el títol d'eixa part de la webquest. 

Foto original 

-El símbol de més fa referència a l'opció de Crear una nova pàgina. Si cliquem en ella, se'ns assignarà una nova pàgina a la nostra webquest, i podem escollir la seua localització, a més, d'escollir el seu nom. 

Foto original

Foto original 

En aquesta pàgina, podem:

-Assignar un nom a la pàgina que estem afegint

-Seleccionar el tipus de plantilla

-Seleccionar la seua ubicació. Si selecciones col·locar en el nivell superior, apareixerà seguint l'ordre de les pàgines, com si fóra un índex de punts. Per altra banda, si tries col·locar-la dins d'un punt concret, sortirà com un subpunt d'eixe punt. 


Per últim, trobem l'opció Més accions que està representat per una rosca, i serveix per administrar el lloc. 

Foto original

1. Historial de revisions: veiem el què ha canviat cada persona de la webquest.

Foto original


2. Configuració de la pàgina: on podem canviar els següents aspectes: 

Foto original

-Comentaris
-Títol de la pàgina
-Posar enllaços
-Arxius adjunts 

3. Eliminar pàgina: Cerquem la pàgina concreta que volem eliminar entre totes les pàgines que té la webquest i l'eliminem. 


4. Administrar lloc: Clicant en aquesta opció, podem canviar: 

Foto original 


-Nom del lloc que fa referència al nom de la webquest. 

Foto original 


-Descripció la qual es refereix a la descripció que volem fer sobre la nostra webquest. 

Foto original 


-Pàgina de destí: escollint la pàgina que volem que és vega en primer lloc amb els temes, colores i fonts que vulguem. 

Foto original 

Foto original 


De fet, si cliquem sobre disseny bàsic podem canviar tot el disseny de la webquest, i en pàgina completa podem modificar:

· el fons
· el text
· la imatge 

Mitjançant les opcions que hi ha. 


-Compartir i permisos per a poder invitar a les persones amb les quals vulguem compartir-la. 

Foto original 


5. Modificar el disseny del lloc: Clicant sobre aquesta opció, podem canviar tot el disseny de la webquest, com la navegació horitzontal perquè apareguen també les pàgines en la part de dalt de la webquest, a més, de la part lateral. 

Foto original 

Foto original 


Això es pot fer seguint els següents passos: 

Primer: Hem de clicar sobre navegació horitzontal. 

Foto original 


Segon: Seleccionem editar l'encapçalat o el peu de pàgina. 

Foto original


Tercer: Cliquem sobre la presentació de dalt del tot o no en el bloc on estan totes les parts. Aleshores, sortirà unes opcions per a determinar l'estil de la webquest. 

Foto original


Quart: D'aquestes opcions de disseny, seleccionem l'estil del quadre

Foto original


Quint: Després, quan ens surta un quadret amb totes les pàgines que ja estan afegides, cliquem en afegir pàgina. 

Foto original


Sisè: Seleccionem la pàgina que voelm afegir en la part de dalt de la webquest i cliquem en acceptar. 


Seguint tots aquestos passos, les pàgines de la webquest apareixeran en la capçalera de la webquest i en la part lateral.

Foto original 




L'última part de l'entrada, tracta de com es pot escriure en la webquest per a escriure les diferents parts de què consta. Totes aquestes parts s'escriuen de la mateixa manera, per aquesta raó, anem a explicar com s'ha de fer posant com a exemple la introducció d'aquesta. 

Foto original


En primer lloc, hem de seleccionar la introducció de les parts que apareixen en la navegació lateral i/o horitzontal perquè aparega en la part de la dreta en gran mesura. 

Foto original


En segon lloc, cliquem sobre editar pàgina que està en la part dreta de dalt, i ens sortirà la pàgina com un document de text de Microsoft Word. 

Foto original


En tercer lloc, en veure la pàgina, podem observar com la part de dalt apareixen les mateixes ferramentes que estan en un document de Microsoft Word. Per tant, és molt senzill escriure en Google Sites. 

Foto original


En quart lloc, en disseny tenim les diferents eines per a: 

Foto original


-Ficar columnes i barres laterals 

-Escollir com volem que siga el text o la forma que vulguem que tinga


En cinquè lloc, ficar una taula la qual podem escollir la mida arrossegant la fletxa per la quadrícula per a fer-la més gran o més petita. 

Foto original


En sisè lloc, està l'eina d'ajuda la qual ens serveix per si ens perdem i/o no sabem com fer alguna cosa. 

Foto original 


En setè lloc, trobem format. Aquesta eina té el mateix disseny i funcionalitat que en Microsoft Word, per tant, qualsevol pot utilitzar-la sense cap problema (si sap utilitzar-la a Microsoft Word). 

Foto original


En vuitè lloc, està la ferramenta per a ficar un vídeo en la introducció. Açò es fa seguint els següents passos: 

-Primer cliquem sobre Inserir.

Foto original 

-Segon seleccionem YouTube de les diferents opcions d'on vulguem que vinga el nostre vídeo. 

Foto original

-Tercer peguem la URL del vídeo, sense ficar el HTML perquè no és necessari. 

Foto original 




 
 



-APORTACIONS PERSONALS-

Dins de les aportacions personals, podem destacar un enllaç el qual ens porta a una pàgina que defineix la webquest en els mateixos aspectes dels quals tracta aquesta entrada. 


Aquesta imatge s'ha tret de https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-ph2lWx3c9XUc6AosXzDVVmPPGBTXCG3fqsB92P7NRJ54_u3PHr_aXcom2dnfwldUvS9zSwN2CPAfeCh1HyzbpRcbTJPW1vBoExA0y4f_IK57RZ4eZ5oQfP1swelX-_KY4_mws1rIY_YS/s1600/aulatic2.png

Aquest enllaç té la seua utilitat en què els docents podem veure'l per a aprofundir en algun aspecte, podem fer-lo utilitzant aquesta pàgina. Això és perquè apareixen diferents enllaços per a visitar exemples i poder dissenyar la nostra webquest tenint una idea de com ha de ser aquesta. 


Aquesta imatge s'ha tret de http://web.ua.es/es/iudesp/imagenes/video.png

Per altra banda, a YouTube hem trobat un vídeo on apareix una explicació de què és una webquest orientada a primària. Aleshores, a classe podem posar aquest vídeo per a ensenyar als nostres alumnes que és constitueix i per a què la podem fer servir. 

https://www.youtube.com/watch?v=brGqpfQNwsA

Aquesta imatge s'ha tret de http://www.img4.org/imagenes/compuenescuela.jpg

D'aquesta manera, l'alumnat aprendria a emprar altra ferramenta de la web 2.0 i que no solament el coneixement s'aconsegueix emprant els materials tradicionals. Això és perquè en aquesta eina es podem mesclar els dos tipus de materials: tecnològics i tradicionals, per a aconseguir els aprenentatges necessaris per a l'educació integral de cada alumne. 


Aquesta imatge s'ha tret de http://www.eliceo.com/files/2008/09/nino_tecnologia.jpg

Per últim, hem de destacar una presentació de Slideshare sobre les webquest. Aquesta presentació m'ha paregut especialment útil tant per als docents com per als alumnes, perquè en ella es parla tant de les TIC com de la Webquest (la qual és una eina derivada d'eixes tecnologies). A més, es presenten diverses definicions dels dos aspectes que ajuden a tindre clar a què es refereix cada terme. Després, quan ja ha tractat els dos termes, parla sobre les parts que constitueixen una WebQuest i les característiques que ha de tindre cadascuna d'aquestes parts. Aquesta estructuració del tema ajuda a comprendre d'una manera més profunda el tema que s'està tractant i entenent primer d'on deriva aquesta eina tan útil per a l'aprenentatge dels alumnes enfocant-lo d'una forma diferent a la tradicional. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada